reklama@mix.lv

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Šis ir īstais laiks, lai vakcinētos pret ērču encefalītu
Publicēts 6. februārī, 2010.
Šobrīd aktivizējusies iedzīvotāju interese par vakcināciju pret ērču encefalītu. Kā atzīst “Vakcinācijas Centra” speciālisti, lai arī vakcinēšanos ir iespējams veikt visu gadu, tomēr vislabāk to darīt ziemā, kad ērces vēl guļ, tādējādi izvairoties no saslimšanas jau pēc pirmās potes saņemšanas.

“Specifisku zāļu, kas spētu apturēt un izārstēt ērču encefalītu šobrīd nav, taču ar vakcīnas palīdzību cilvēku ir iespējams no šīs dramatiskās slimības pasargāt. Pēdējos gados cilvēki arvien atbildīgāk izturas pret vakcinēšanos, jo ir pietiekoši daudz negatīvie piemēri. Ja agrāk vakcinējās tikai cilvēki, kuri regulāri vasaras pavadīja laukos un mežā, tad tagad pēc ērču potes nāk arī pilsētnieki, jo kā rāda pieredze, ērces cilvēkus atrod arī parkos un māju pagalmos, ne tikai meža biezoknī,” norāda “Vakcinācijas centra” vadītāja Ārija Stalbova.

Latvijā ērces parasti mostas marta beigās, kad gaisa temperatūra sasniegusi aptuveni 5 grādus un ir aktīvas līdz pat novembrim. Tā kā, lai iegūtu pilnvērtīgu aizsardzību pret ērču encefalītu uz trim gadiem, nepieciešams veikt trīs secīgas potes, speciālisti iesaka laikus padomāt par vakcināciju, neatstājot to uz pēdējo brīdi. Jau pēc divām vakcīnas devām cilvēks iegūst imunitāti pret slimību uz vienu gadu. Tad nepieciešama trešā deva, kas rada imunitāti trim gadiem. Pēc tam atkārtota vakcinācija nepieciešama ik pēc trim līdz pieciem gadiem.

Vislielākā iespējamība sastapties ar ērci ir jauktu koku mežos un krūmājos, tomēr paradoksālā kārtā zināmi daudzi gadījumi, kad ērce cilvēkam ir piesūkusies parkā pašā Rīgas centrā, mājas dārzā vai pat vispār nesperot kāju ārpus mājas – ērce ir ienesta ar pļavas puķu pušķi. Arī ārpus Latvijas bieži vien nākas sastapties ar inficētām ērcēm, jo īpaši, dodoties uz tādām tūristu iecienītām vietām kā Austrijas Alpiem, Ālandu salām Somijā vai tepat uz Sāremā salu Igaunijā.

Pētījumi rāda, ka 20 – 30% ērču, kas piesūkušās iedzīvotājiem, bijušas inficētas ar ērču encefalīta vīrusu, tādēļ risks saslimt pēc ērces koduma ir ievērojams. Pie tam, inficētas ērces ir daudz aktīvākas, līdz ar to lielāka ir iespēja, ka cilvēkam var piesūkties tieši inficēta ērce. Cilvēks ar ērču encefalītu var saslimt arī dzerot inficētu kazas, retāk govs pienu.

“Statistika ir diezgan biedējoša. Klienti, kas vēršas pie mums “Vakcinācijas centrā” Bruņinieku ielā 20, tā arī norāda, ka vēlas vasarā atpūsties un pavadīt laiku pie dabas, neuztraucoties par iespējamību saskarties ar ērcēm un slimībām. Arī ja neviena ērce nepiesūksies, vismaz nervi būs mierīgi,” norāda  Ārija Stalbova.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: